Aveţi părul deteriorat, uscat şi tern? Poate că şi-a pierdut volumul şi se îngraşă la puţin timp după spălare? Dacă vă confruntaţi cu probeleme similare şi nu aveţi nicio idee cum să le depăşiţi, este timpul să determinaţi porozitatea părului dumneavoastră. Astfel, veţi putea să alegeţi uleiuirle potrivite şi să începeţi un tratament personalizat. De ce să mai aşteptaţi? Începeţi chiar acum!
Ştiţi ce este porozitatea părului?
Porozitatea părului este determinată de cuticulele de păr. Aceasta depinde de poziţia cuticulelor raportată la tulpina firului de păr. Stratul de cuticule poate fi strâns sau larg. De asemenea, porozitatea se referă la abilitatea părului de a absorbi şi de a reţine apa. Aceasta are legătură cu condiţia generală şi aspectul părului. Putem distinge trei tipuri de porozitate: redusă, medie şi ridicată.
PĂR CU POROZITATE REDUSĂ
Acest tip de păr este considerat, în mare parte, sănătos şi are un aspect foarte bun. Stratul de cuticule este strâns, acestea fiind suprapuse. Prin urmare, îngrijirea şi stilizarea părului nu sunt foarte facile. Ingredientele active, apa şi vopseaua de păr pătrund cu dificultate în interiorul părului. Pe de altă parte, părul cu porozitate redusă este rezistent la deteriorare, nu se electrizează, ci este neted, mătăsos şi strălucitor.
PĂR CU POROZITATE RIDICATĂ
În acest caz, părul este, de obicei, deteriorat, extrem de uscat şi lipsit de strălucire. Părul prezintă spaţii şi goluri în stratul de cuticule. În consecinţă, părul abosoarbe rapid apa şi se usucă foarte repede. Ingredientele active pot pătrunde cu uşurinţă în interiorul părului, precum şi impurităţile. Acest tip de păr este uşor de stilizat şi vopsit. Trebuie să reţineţi faptul că stilizarea termică înrăutăţeşte considerabil condiţia acestui tip de păr.
PĂR CU POROZITATE MEDIE
Caracteristicile combinate ale părului cu porozitate ridicată şi redusă creează tipul de porozitate medie. Rădăcinile pot fi netede şi strălucitoare, iar vârfurile părului – uscate şi terne. Părul cu porozitate medie poate deveni deterioat cu uşurinţă din cauza stilizării termice sau vopsirii. În plus, porozitatea sa poate fi redusă şi îi puteţi conferi un aspect sănătos şi frumos. Părul cu porozitate medie este uşor de stilizat, absoarbe ingredientele active şi este uşor de îngrijit.
Cum se tratează porozitatea părului?
Dacă doriţi ca părul dumneavoastră să capete un aspect uimitor, asiguraţi-vă că achiziţionaţi produse cosmetice potrivite. Uleiurile reprezintă un remediu pentru toate problemele de păr. Puteţi distinge următoarele tipuri de uleiuri: saturate, mononesaturate şi polinesaturate. În ceea ce priveşte părul cu porozitate redusă, uleiurile saturale sunt cea mai bună opţiune. Pentru îngrijirea părului cu porozitate medie, cele mai recomandate uleiuri sunt cele mononesaturate. Uleiurile polinesaturate sunt perfecte pentru părul cu porozitate ridicată.
PĂR CU POROZITATE REDUSĂ
Nu este necesar să depuneţi eforturi mari pentru îngrijirea părului cu porozitate redusă. Tot ce trebuie să faceţi este să îl spălaţi bine şi să îl protejaţi împotriva impactului nefavorabil al factorilor externi (precum: radiaţii UV, sare marină, vânt rece). Utilizaţi produse cu formulă uşoară, care conţin ingrediente non-comedogenice. Evitaţi siliconii şi alte substanţe care creează un strat uleios la suprafaţa pielii. În plus, asiguraţi-vă că părul nu se freacă de fularul sau haina de iarnă prea mult. Pentru a obţine cele mai bune rezultate în urma tratamentului cu ulei, folosiţi uleiuri saturate: ulei de cocos, unt de shea sau de cacao.
PĂR CU POROZITATE MEDIE
Tratamentul acestui tip de păr trebuie să fie echilibrat. Puteţi utiliza produse cosmetice cu formulă densă sau uşoară. Este posibil să aveţi nevoie de uleiuri pentru păr cu porozitate redusă la rădăcina părului şi uleiuri pentru păr cu porozitate ridicată la vârfuri (în acest caz, puteţi încerca mătase sau siliconi). Puteţi alege din următoarele uleiuri: ulei de macadamia, ulei de susan, ulei de migdale dulci, ulei de măsline, ulei de arahide şi ulei de argan.
PĂR CU POROZITATE RIDICATĂ
Pentru îngrijirea acestui tip de păr se recomandă utilizarea măştilor şi balsamurilor de păr bogate în nutrienţi şi substanţe active. Cele mai bune sunt produsele care au capacitatea de a pătrunde rapid în profunzimea structurii părului şi, de asemenea, care rămân la suprafaţa firului de păr, creând un înveliş de protecţie. Pentru părului cu porozitate ridicată, cele mai indicate uleiuri sunt: uleiul de nuc, uleiul de in, uleiul de soia, uleiul de seminţe de dovleac, uleiul de seminţe de căpşuni, uleiul de cânepă, uleiul de seminţe de strugure, uleiul de seminţe de pepene.
Cum se determină porozitatea părului?
Există o metodă foarte simplă de determinare a porozităţii părului. Pregătiţi un pahar cu apă şi câteva… fire de păr. Introduceţi părul în apă şi aşteptaţi aproximativ 10 minute. Între timp, observaţi cu atenţie ce se întâmplă cu firele de păr. Dacă, după două sau trei minute, acestea se scufundă pe fundul paharului, părul dumneavoastră are porozitatea ridicată. Părul cu porozitate redusă va pluti la suprafaţă timp de peste cinci minute. În orice caz, înainte de a decide să efectuaţi testul, asiguraţi-vă că părul este curat şi nu conţine produse de stilizare. Astfel de produse pot preveni pătrunderea apei în interiorul firului de păr.
Tratament echilibrat
Dacă doriţi un păr sănătos şi frumos, trebuie să menţineţi un echilibru între emolienţii, umectanţii şi proteinele din compoziţia produselor cosmetice.
Proteinele sunt particule de diferite dimensiuni. Cele mai mici acoperă cavităţile din structura părului, în timp ce cele mari acoperă firul de păr cu un strat de protecţie. Cele mai populare proteine includ: mătase, elastină, cheratină, proteina de lapte, soia şi grâu. Aceste substanţe sunt perfecte pentru îngrijirea părului cu porozitate ridicată. Acestea asigură netezime şi fineţe şi îmbunătăţesc, de asemenea, rezistenţa părului. Dacă tratăm părul cu porozitate redusă cu proteine, acesta are tendinţa de a se electriza.
Umectanţii oferă proprietăți hidratante şi higroscopice. În acest grup de compuşi sunt incluşi: glicerolul, acidul hialuronic, pantenolul, aloe vera, mierea şi ureea. Dacă planificaţi să utilizaţi umectanţi, aceştia acţionează cel mai bine în combinaţie cu emolienţii. Unele proteine au, de asemenea, proprietăţi de reţinere a apei.
Emolienţii formează un strat de protecţie la suprafaţa părului pentru a preveni pierderea de apă. Aceştia acţionează în mod similar umectanţilor. În plus, emolienţii conferă netezime, strălucire şi facilitează perierea părului. Aceştia includ: uleiuri vegetale, ceară, alcool gras, parafină şi siliconi.